Защо подовите климатици са все по-популярни?

Докато подовото отопление продължава да е скъпа екстра, едно от най-предпочитаните средства за отопление през последните години се нарича подов климатик.

Лятото си отиде и есенният хлад вече започва да мъчи тези от нас, които са по-чувствителни към температурни промени и редовно страдат от студени крайници. Усещането за студени крака е едно от най-неприятните и може да създава усещане за студ, дори когато температурата в стаята е висока. В същото време, затоплянето на пода през студените сезони е едно от най-големите предизвикателства във всяко домакинство. И докато подовото отопление продължава да е скъпа и слабо разпространена екстра, едно от най-предпочитаните средства за отопление през последните години се нарича подов климатик. В тази статия ще научите основните особености, предимства и недостатъци на съвременните подови климатици.

Подов или високостенен климатик – каква е разликата?

Отоплението със съвременен инверторен климатик е гаранция за комфорт, надеждност и разумни сметки за отопление през зимата. Подовият климатик е вид инверторна климатична система, предназначена за подов или нискостенен монтаж. Предимството, спрямо високостенните климатични системи, е възможността да се монтира в помещения с ниски тавани и скосявания. Подовите климатици са по-компактни и позволяват монтаж под прозорци и в други ограничени пространства. Затова и те са предпочитан и понякога единствен възможен избор за монтаж в мансарди, ателиета и други пространства, в които не може да се намери подходящо място за монтаж на високостенни климатични системи. А през лятото охлаждат успешно нагорещените подпокривни помещения.

Ниска въздушна струя – незаменимият комфорт

Повечето съвременни подови климатици имат два въздушни потока – един, насочен ниско долу на пода, и друг, насочен нагоре към тавана. И именно това е тайната на незаменимия комфорт при отопление с подов климатик. Топлата въздушна струя на пода е гаранция, че краката ви няма да измръзват, независимо колко студено е навън. А потокът, насочен нагоре, спомага за затоплянето на цялото помещение, без да духа директно в обитателите му. В допълнение, благодарение на естествената конвекция на въздуха, помещението, отоплявано с подов климатик, се затопля по-равномерно и по-бързо.

„Комфортът при отопление с подов климатик много наподобява усещането при парно отопление. Затова и подовите климатици са още по-популярни в големите градове като София и Пловдив, където домакинствата искат да намалят сметките си за отопление, без да се лишават от комфорта, на който са свикнали.

Повечето от съвременните подови климатици позволяват да изберете режима на работа на двете въздушни струи – дали да работи само едната от двете или и двете едновременно. Така, ако ползвате климатика през лятото и не желаете студената струя да охлажда краката ви, можете да я изключите.

Максимална икономия в режим отопление

Подовите климатици са изключително икономични в режим отопление именно заради естествената конвекция на въздуха. Друго предимство при отопление с подов климатик е, че можете да държите температурата в стаята с 1-2 градуса по-ниска от обичайната, на която се чувствате комфортно. Причината е, че топлината в краката създава усещане за топлина по цялото тяло. Така например, ако сте свикнали да поддържате температура от 23 градуса в дома си през зимата, подовият климатик ще ви кара да се чувствате комфортно и на 22 или 21 градуса. А това със сигурност ще намали сметките ви за отопление.

Спокойни в игрите на децата

Ако се отоплявате с подов климатик, вече няма да е нужно да преследвате децата си непрекъснато и да ги молите да играят някъде другаде, но не и на студения под. А не забравяйте, че топлите крака са гаранция не само за комфорт, но и за здраве!

Недостатъци на подовия климатик

Може би единственият недостатък на подовите климатици е тяхната по-висока цена, спрямо стандартни модели инверторни климатици с идентични характеристики. Въпреки това, много потребители, които имат пространство и възможност за стандартен климатик, избират подовия заради разликата в комфорта и размерите.