Съвременните климатици!

Благополучието ни в интериора до голяма степен зависи от качеството на въздуха, включително неговата температура и влажност. Добрият климатик ще ни позволи да поддържаме тези параметри на удобно ниво не само през лятото

За да намерите отдих от летните горещини в домове или апартаменти, трябва да ги охладите ефективно. Модерните климатици ще ви помогнат. Освен охлаждане, те имат и други възможности. Проверете – кои от тях.

Съвременните климатици могат да охлаждат, загряват и регулират относителната влажност. Изборът на климатици, подходящи за охлаждане на жилищни помещения, е наистина голям и трябва да отговаря на различните очаквания, както по отношение на предлагания комфорт, така и по отношение на финансовите възможности на инвеститора.

Климатиците се произвеждат в моноблокова версия с всички компоненти в един корпус и в сплит версия, състояща се от два отделни блока, свързани помежду си с тръби – външни и вътрешни. Единичен сплит климатик може да поддържа зададената температура в една стая. Ако искате да охладите няколко интериора независимо, трябва да инсталирате отделни устройства във всеки от тях или да изберете мултисплит модел с едно голямо външно тяло и няколко вътрешни тела. Това решение ще ви позволи независимо да регулирате температурата на въздуха в отделни помещения.

Тънките медни тръби с хладилен агент, свързващи разделени климатични устройства, трябва да се водят през стената извън къщата. Те трябва да бъдат термично изолирани

Модерни климатици: охладете и го загрейте

Много съвременни модели климатици могат да работят и като отоплително устройство. Те работят на същия принцип като термопомпите (взимат топлина от околната среда и я отопляват вътре в къщата) или имат електрически нагревател. По този начин те могат леко да повишат температурата на въздуха в помещението, например в преходния период, когато централното отопление все още не работи в къщата. Те обаче имат твърде малко отоплителна мощност, за да заменят напълно централната отоплителна инсталация през зимата

Усъвършенстваните климатици на устройството, така наречените инверторни, имат компресори с плавно регулиране на скоростта, благодарение на което те са по-енергийно ефективни и поддържат по-стабилна температура в помещението. В нашия климат, дори с такъв климатик, не можете да се откажете от отоплителната инсталация в стаята. Най-добре е да го третирате като охлаждащо устройство и евентуално като допълнителен източник на топлина.

» nowoczesne klimatyzatory 3

Вътрешните тела обикновено са бели и следователно почти не се виждат на гладка, светла стена, но има и такива, които могат да се преструват на вътрешно обзавеждане, например картина над масата

Съвременните климатици работят автоматично

Автоматизацията контролира всеки работен цикъл на съвременните климатици. Устройствата могат да се програмират в ежедневен или седмичен цикъл, като се посочват в тези периоди часовете им интензивна работа или кога са изключени. Също така има функция за безшумна нощна работа и възможност за настройка на температурата, при която устройствата трябва да се включват и при която те трябва да се изключват.

Климатикът може да работи в автоматичен режим, при който автоматично избира скоростта на вентилатора, оптимална за постигане и след това поддържа необходимата температура. Той може също да превключва автоматично от отопление към охлаждане, например когато е много топло през деня и температурата рязко пада през нощта. Той може да работи в икономичен режим, в който ще избере оптималния между комфорта и консумацията на енергия.

Някои климатици имат функция за горещо стартиране (предотвратяване на издухването на студен въздух, когато климатикът започне да работи в режим на отопление) и автоматично почистване на филтъра (което показва необходимостта от подмяна или почистване, или необходимостта от допълване на овлажнителя и изпразване на контейнера за кондензат). Стандартът е функцията за автоматично рестартиране, която автоматично стартира климатика след прекъсване на работата, причинено от прекъсване на електричеството.

Автоматиката автоматично задава жалузите, които насочват въздушния поток, когато климатикът започне да работи, и го затваря, когато е изключен. При някои модели можете да програмирате степента на люлеене на жалузите в зависимост от скоростта на въздушния поток и режима на работа (отопление или охлаждане).

Включването и изключването на климатика и контролирането на всички функции се извършва с помощта на дистанционното управление. В него е монтиран датчик за стайна температура и според неговите индикации можете да регулирате работата на климатика.

Съвременните климатици могат да охлаждат не само през лятото

В домовете и апартаментите климатикът обикновено се използва през лятото. Стандартните климатици обаче могат да работят дори когато външната температура е от -5 до -15 o C. Минималната работна температура зависи от използвания хладилен агент. Ако искаме климатикът да се охлажда и при по-ниска външна температура, той трябва да има зимна автоматика и електрически нагревател. Във фреонната система, в допълнение към фреона, има разтворено масло, използвано за смазване на компресора. При отрицателна температура маслото се утаява и се образуват запушалки, които предотвратяват потока на фреон и причиняват вакуум в инсталацията. Ако защитата от свръхналягане не работи навреме и компресорът не е смазан правилно, той може да се хване и да причини трайна повреда на климатика. Подмяната на компресор е много скъпа и обикновено е нерентабилна.

За да работи климатикът дълго и правилно, е необходимо да се спазва подходящото разстояние (хоризонтално и вертикално) между вътрешното и външното тяло и допустимия брой завои, свързващи медни тръби. Информация за това трябва да бъде дадена в инструкциите за монтаж

Не е нужно да вдигат шум

В съвременните сплит климатици повечето шумни елементи са инсталирани извън охладеното помещение. Изключение прави вентилаторът във вътрешното тяло. Той също е източник на шум. За да бъде добре заглушен климатикът, трябва да се използват по-скъпи технологични решения, следователно такова устройство ще струва повече.